Hypotheekrente (-aftrek)

Er is in de media veel te doen over de hypotheekrenteaftrek. Maar wat houdt die hypotheekrenteaftrek nu eigenlijk in? Om dat te begrijpen moeten we eerst weten wat de hypotheekrente inhoudt. In dit artikel leggen we je uit wat hypotheekrente is en waarom de hypotheekrenteaftrek zo ideaal is.

Hypotheekrente

Mensen nemen een hypotheek om in de kosten van hun woning te kunnen voorzien. Een hypotheek is dus in feite niets anders dan een lening. In dit geval een lening om een huis te kunnen betalen.
Banken willen dat geleende bedrag natuurlijk terug. Dat wordt de aflossing genoemd. Iedere maand betaal je  een bedrag aan de bank voor de aflossing van je hypotheek. Die aflossing is berekend over de looptijd van je hypotheek. Aan het einde van de looptijd heb je de hypotheek volledig afgelost.

Bijvoorbeeld: De familie Steens heeft een huis gekocht van € 250.000,-. Zij hebben een looptijd van 30 jaar. Dat betekent dat zij € 250.000 : 30 jaar : 12 maanden = € 694,44 per maand aflossen.

Maar de meeste mensen zijn maandelijks veel meer kwijt dan die € 694,44. Dat komt door de hypotheekrente. Banken rekenen namelijk een hypotheekrente over de hypotheeksom heen. Die rente betaal je per jaar, maar wordt verdeeld over 12 maanden en opgeteld bij je aflossing. Dankzij die rente verdienen banken aan de verstrekte lening en is de hypotheek voor hun zeer lucratief. Aan rente betaal je doorgaans behoorlijk veel, zeker als je het omrekent over de looptijd van je hypotheek. Je komt dan aan veel meer uit dan de hypotheek je gekost heeft.

Bijvoorbeeld: De familie Steens heeft de hypotheek afgesloten voor een rente van 4,5%. Dat betekent dat zij per jaar € 11.250,- aan rente betalen. € 11.250 : 12 maanden = € 937,50.

In het voorbeeld is duidelijk te zien dat de familie Steens € 937,50 aan rente betaalt en € 694,44 aan aflossing. Als je dit doorrekent naar de looptijd van 30 jaar betalen zij dus € 337.500 aan rente (en maar € 250.000 aan aflossing).

Hypotheekrente is dus een flinke kostenpost waar veel huishoudens maandelijks aanzienlijke bedragen aan betalen.

Hypotheekrenteaftrek

Nu we weten wat de hypotheekrente is, kunnen we kijken naar de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek is de mogelijkheid om de hypotheekrente (dus in het voorbeeld van de familie Steens € 11.250) af te trekken van de Belasting.
Op die manier krijg je geld terug van de Belasting, omdat je minder aan inkomstenbelasting betaalt.
De hoogte van het bedrag dat je terugkrijgt door de hypotheekrenteaftrek hangt af van een aantal factoren, zoals je inkomen en de schalen waarin je aangifte van de inkomstenbelasting doet.

Discussie over de hypotheekrenteaftrek

In dat laatste deel speelt de discussie zich momenteel af. Het kabinet wil de komende jaren flink gaan bezuinigen en daar onder meer de hypotheekrenteaftrek voor gebruiken. Momenteel ziet het er naar uit dat de hypotheekrenteaftrek beetje bij beetje gaat verdwijnen. Zo hebben de mensen die intussen een hypotheek hebben lopen er geen last van, maar is het voor mensen die nu een woning kopen niet meer mogelijk om een zogeheten tophypotheek (een heel hoge hypotheek vergeleken met het inkomen) af te sluiten.
Andere scenario's die besproken zijn (en mogelijk weer besproken worden) zijn de volgende:

  • de hypotheekrenteaftrek wordt volledig afgeschaft, waar miljoenen woningbezitters financieel gezien fors op achteruit zullen gaan;
  • de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft tot een bepaalde hypotheeksom (bijvoorbeeld bij hypotheken van € 400.000 en hoger), waardoor alleen de hoogste inkomens de klappen opvangen;
  • de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd over de hele linie en men krijgt ieder jaar een aantal procent minder terug van de Belasting, zodat men kan wennen aan de totale afschaffing.


Versneld hypotheek aflossen

Vanwege de discussie die er is, zijn veel mensen begonnen met het versneld aflossen van hun hypotheek. Sommige mensen lossen hun hypotheek geheel af, anderen gaan voor de helft of voor een ander deel van de hypotheek. Het levert namelijk een groot aantal voordelen op als de hypotheek wordt afgelost:

  • de hypotheeksom (en daarbij de schuld bij de bank) neemt steeds verder af;
  • de hypotheekrente neemt verder af;
  • de eventuele hypotheekrenteaftrek zal minder gevolgen gaan hebben wanneer er minder hypotheekrente betaald hoeft te worden;
  • door de hypotheek af te lossen zal je meer financiële vrijheid ervaren


Begin zelf met aflossen

Zelf beginnen met aflossen? Lees op deze pagina hoe u zelf kunt beginnen met het aflossen van uw hypotheek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten